Veelgestelde vragen

Hieronder zet ik een aantal veelgestelde vragen over acupunctuur en Chinese kruiden voor u op een rij.
Staat uw vraag er niet bij. Neem dan gerust contact op met de praktijk via het contactformulier, via 06 - 46 03 36 95 of info@artsenpraktijkdewit.nl.

faq

Wat is Chinese geneeskunde?

De Chinese geneeskunde is een eeuwenoude geneeskunde. Binnen de Chinese geneeskunde draait het allemaal om het herstellen of behouden van een balans in het lichaam. Beter bekend als het evenwicht tussen Yin & Yang. Bij ziekte en klachten is dit evenwicht verstoord. Een ander belangrijk uitgangspunt de Chinese geneeskunde is dat het menselijk lichaam bekeken en benaderd wordt als één integraal geheel. Middels verschillende behandelvormen (kruiden/acupunctuur/massage) kan een disbalans in het lichaam opgelost worden.

Hoe effectief is Chinese geneeskunde?

In de loop van de jaren heb ik al veel patiënten kunnen helpen. Voor een aantal ervaringen, zie het kopje ‘ervaringen‘ van patiënten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2003 een uitgebreid rapport gepubliceerd waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt erkend. Deze publicatie baseert zich op door de WHO geselecteerde klinische onderzoeken met controlegroepen die uitgevoerd zijn voor 1998.

De doelstelling van dit rapport is om het juiste gebruik van acupunctuur wereldwijd te versterken en te bevorderen. Het ontbreken van een aandoening in onderstaande lijst wil niet zeggen dat acupunctuur geen effectieve behandeling is, maar dat er tot op 1998 nog geen afdoend onderzoek naar gedaan is.

De effectiviteit van acupunctuur wordt door de WHO in 4 verschillende categorieën onderverdeeld:

 1. Ziekten, symptomen en aandoeningen waarvoor acupunctuur een bewezen effectieve behandeling is: o.a. hoofdpijn, frozen shoulder, maagpijn, bijwerkingen van bestraling en/of chemotherapie, hoge bloedruk, lage bloeddruk, lage rugpijn, menstrautieklachten, zwangerschapsmisselijkheid, reumatoïde artritis.
 2. Ziekten, symptomen en aandoeningen waarvoor het therapeutisch effect van acupunctuur gebleken is, maar waar nog meer onderzoek naar de effectiviteit gedaan moet worden: o.a. acne, artrose, astma, buikpijn, diabetes, gordelroos, urineweginfectie, jeuk, jicht, keelpijn, onvruchtbaarheid bij vrouwen, oorpijn, overgewicht, pijn bij de bevalling, PMS (premenstrueel syndroom), slapeloosheid,stijve nek, verslaving aan tabak.
 3. Ziekten, symptomen en aandoeningen waar alleen in een enkel onderzoek een therapeutisch effect is opgemerkt maar waarvoor acupunctuur de moeite waard is omdat de behandeling door reguliere en aanvullende behandelwijzen lastig is: o.a. doofheid, kleurenblindheid, mentale achterstand (hypophrenia), prikkelbaredarmsyndroom (PBS) (ook bekend als spastische darm, Irritable Bowel Syndrome (IBS)), vernauwing van de kleine luchtwegen (bij astma en COPD), zwangerschapsmasker (ook bekend als melasma of chloasma)
 4. Ziekten, symptomen en aandoeningen waar acupunctuur geprobeerd kan worden met als voorwaarde dat de therapeut specialistische medische kennis en ervaring heeft én adequate meetapparatuur: o.a. diarree bij baby’s en jonge kinderen, epileptische aanvallen bij kinderen, ischemische hartklachten (als gevolg van angina pectoris), kortademigheid bij COPD, virale hersenontsteking bij kinderen in een later stadium.

Bron: Acupuncture: review and analysis of reports on controlled clinical trials.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een van de behandelvormen binnen de Chinese geneeskunde en heeft zijn oorsprong in China. Verspreid over het lichaam bevinden zich de zogenoemde meridianen, dit zijn energiebanen. Uitgangspunt bij acupunctuur is het herstel van de energiebalans in het lichaam. Onbalans van de energie uit zich in lichamelijke en/of psychische klachten. Door stimulatie van het lichaamseigen reguleringssysteem kan de balans hersteld worden, waarmee ook de klachten worden weggenomen. Het energiesysteem bestaat uit de oppervlaktepunten, de innerlijke organen en de meridianen die deze met elkaar verbinden. Door het stimuleren van een selectie van deze oppervlaktepunten komt de energiestroom in beweging, met als gevolg het herstel van de energiebalans en lichaamsfuncties. De stimulatie vindt plaats met verschillende technieken, waarvan het aanprikken met naalden de bekendste is. Het stimuleren van deze punten noemen we acupunctuur.

Is het gebruik van acupunctuurnaalden pijnlijk?

Acupunctuur is niet pijnlijk! Het zetten van het naaldje voel je eigenlijk bijna niet. Vervolgens wordt het acupunctuurpunt gestimuleerd door aan de naald te draaien. De patiënt voelt dan vaak een wat trekkend of zwaarder wordend gevoel op die plek, soms kan het licht prikkende sensatie geven.

Worden de behandelingen vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De behandelingen worden door alle zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. U dient wel aanvullend verzekerd te zijn. Kijk hier voor de exacte hoogte van uw vergoeding. Na iedere behandeling ontvangt u een gespecificeerde factuur die u bij uw zorgverzekeraar kunt indienen.

Wat is het voordeel van een arts-acupuncturist?

Omdat ik ook arts ben (en aangesloten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, NAAV), zal ik de klacht altijd vanuit twee kanten bekijken, de Chinese en de Westerse. Mocht ik het nodig vinden, dan stuur ik de patiënt door naar de huisarts of specialist. Ook koppel ik (bij goedkeuring van de patiënt) terug aan de huisarts of specialist als de behandeling is afgelopen. Omdat ik bij de NAAV ben aangesloten worden mijn behandelingen door alle zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. U dient wel aanvullend verzekerd te zijn. Kijk hier voor de exacte hoogte van uw vergoeding.

Voor welke klachten is Chinese geneeskunde geschikt?

De Chinese geneeskunde kan worden toegepast voor de meest uiteenlopende klachten. Deze kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Het is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. Hieronder een overzicht van te behandelen klachten:

 • Hooikoorts
 • Stoppen met roken
 • Overgewicht
 • Hoofdpijn / migraine
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Reumatische klachten
 • Schouder- en rugklachten
 • Vermoeidheid en burn-out
 • Slaapstoornissen
 • Onvruchtbaarheid
 • Zenuwpijnen
 • Darmklachten (o.a. diarree, obstipatie, ziekte van Crohn, spastische darm)
 • Klachten rondom de zwangerschap (o.a. misselijkheid, pijnbestrijding, vermoeidheid)
 • Huidziekten (o.a. acne, eczeem, gordelroos, psoriasis)
 • Diverse pijnklachten (o.a. hoofd, nek, rug, hand, schouder, elleboog, heup, enkel, voet)

De bovenstaande lijst is een overzicht van veel voorkomende klachten, maar is niet volledig. Neem gerust contact op met de praktijk indien uw klacht hier niet tussen staat. Maak gebruik van het contactformulier of neem direct contact op via 06 – 46 03 36 95 of info@artsenpraktijkdewit.nl.

Wat zijn Chinese kruiden eigenlijk?

Naast acupunctuur behandel ik ook vaak met Chinese kruiden. De Chinese kruidengeneeskunde gaat uit van de eigenschappen van o.a. planten, wortels, zaden en mineralen. Denk aan: gember, kaneel, zoethout en ginseng. De kruiden hebben een geneeskrachtige werking waardoor de oorzaak van uw klachten aangepakt worden. Omdat Chinese kruiden en acupunctuur elkaars werking versterken kan dit tegelijkertijd ingezet worden. Iedere kruidenformule is maatwerk en wordt met name vastgesteld op basis van de polsdiagnose. De Chinese kruiden worden besteld bij gecertificeerde apotheken, te weten Dragon Herbs en de Natuurapotheek. De kruiden die ik voorschrijf zijn daarmee van de hoogste kwaliteit.

Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig?

Dit hangt af van de soort klacht en hoe lang deze klacht al bestaat. Chronische klachten hebben meer behandelingen nodig. Gemiddeld genomen moet een patiënt rekening houden met 5-6 behandelingen om te kijken of de behandeling aanslaat. Daarna lassen we een evaluatiemoment in om te bepalen of en hoe er verder gegaan wordt.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Het maken van een afspraak is heel simpel via het contactformulier. Ook kunt u direct contact opnemen via 06 – 46 03 36 95 of info@artsenpraktijkdewit.nl.

Let op: E-mails vanuit onze praktijk kunnen als spam worden gemarkeerd en in uw map met ongewenste e-mail terecht komen.